Toekomstperspectief

Gevolgen
De opkomst van al deze wearables heeft gezorgd voor een nieuw soort markt voor veel merken. Zo lanceerde Nike in 2012 de FuelBand, een armband die zeer nauwkeuring kan bijhouden hoeveel stappen iemand zet en hoeveel calorieën er zijn verbrand. Kortom, een fitness-armband.

Samsung deed het goed met de Gear, een smartwatch. Dit horloge bevat naast een klok ook een accelerometer, een gyroscoop, een ingebouwde camera en de mogelijkheid om telefoongesprekken te voeren. Een telefoon, horloge en tracker in een.

Of wat dacht je van de GoPro camera, die inmiddels zeer populair is onder de consumenten. Deze camera kun je overal aan bevestigen en filmt de wereld in HD. Het is vergeleken met andere wearables iets minder ‘cool’ qua uiterlijk, maar het voldoet aan alle criteria van een wearable.

Er zijn zelfs al verscheidene websites waarop je over wearables kunt lezen, waarop je ze kunt vergelijken en waarop je ze kunt kopen.

Deloitte voorspelde dat er in 2014 10 miljoen wearables werden verkocht, goed voor een omzet van 3 miljard dollar. Deze voorspelling is uitgekomen.

 

Voordelen en nadelen
Tja, zijn die wearables nou echt nodig? Nee, maar handig is het absoluut. Het grote voordeel van wearables is dat de functionaliteit ervan direct beschikbaar is. Je bent constant in contact met informatie over je lijf en je omgeving, wat zorgt voor nieuwe inzichten en het biedt een andere toekomst. Zo kan het in de wereld van de topsport ook een belangrijke bijdrage leveren.

Er zijn natuurlijk heel veel handige toepassingen te bedenken, maar wat kan ervoor zorgen dat deze technologie de wereld gaat veranderen? De echte kracht in specifieke toepassingen die daadwerkelijk iets bijdragen aan het leven (of misschien het verlengen daarvan). Zo kan een smartbracelet die je hartslag meet in de toekomst wellicht de signalen van een hartaanval herkennen en direct je coördinaten doorgeven aan 112.

Uiteraard zijn er ook nadelen. Leuk om altijd en overal informatie te ontvangen dankzij je smart glasses, maar naast het feit dat het asociaal kan overkomen voor buitenstaanders, kan het ook gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan autorijden met een klein beeldscherm voor je ogen, waarbij de bestuurder minder zicht heeft op het verkeer. Daarnaast maakt het ons bestaan veel haastiger en veeleisender door het feit dat je altijd en overal met de online wereld in verbinding staat. Er zijn ook momenten waarop je even niet hoeft te weten hoeveel stappen je vandaag hebt gezet of waarop je geen telefoontjes hoeft te ontvangen. Ondank dat we steeds meer koersen naar een wereld waarin we voortdurend in contact staan met alles en iedereen. Gelukkig kunnen we nu ook nog zonder wearables meekomen met de maatschappij, dus anno nu ligt de keus nog bij ons. Hoe zal het zijn over 20 jaar?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s